Fotoboektips: Begin met je fotoboek voordat je foto’s genomen zijn…

Ik houd er zo van, fotoboeken maken van mooie en bijzondere momenten…

Vaak krijg ik te horen: “Jij doet dat altijd zo leuk, dat kan ik echt niet!” Maar dat is echt onzin. Ik ben absoluut geen fotograaf, maar je moet in je verhaal duiken om er een leuk boek van te maken. Ik zal je een aantal fotoboektips geven…

De eerste boeken van mij waren ook lang niet zo mooi en uitdagend als de latere. Maar hoe meer je er maakt, des te meer krijg je in de gaten wat leuk en belangrijk is voor een mooie en blijvende herinnering. Daarom geef ik je een aantal fotoboektips om voor jou/ jullie een heel bijzondere herinnering vast te leggen van een mooie vakantie!

23 Fotoboektips

 1. Vergeet de dag van vertrek niet! Leuk voor je verhaal achteraf is, om te zien hoe die dag verliep. Een foto van de tijd op je wekker, je overvolle kofferbak, een detailfoto van je koffer etc.
 2. Bedenk van te voren wat een leuke foto kan zijn voor de cover van je fotoboek. Ga tijdens je vakantie op zoek naar dat ideale plaatje om te schieten. Of creëer zelf een leuk plaatje met een geschreven tekst in het zand.
 3. Kies de kleur van je album en maak mooie plaatjes van objecten, landschappen en details waar deze kleuren in terug komen. Dit is achteraf erg leuk te gebruiken als achtergrond of detailfoto in je album. Ook een leuke taak voor de kinderen om objecten in een bepaalde kleur te zoeken!
 4. Maak een verhaal, dus fotografeer niet alleen het strand, maar ook de details van de dag, dus je flesje zonnebrand, het uithangbord van je favoriete strandtent. Die dikke kei die je in de weg lag bij een mooie wandeling. Ook leuk is om een “standaard-dag” tijdens je vakantie vast te leggen (het opstaan, broodjes halen, naar het strand, eten koken, afwassen, tanden poetsen etc etc… de simpele dingen door de dag heen)
 5. Vergeet geen foto’s te maken van plaats-of straatnaambordjes of van het land waar je bent.
 6. Fotografeer je eigen achtergronden (bijv. een close-up van een muurtje, het straatje, het water, beplanting..)
 7. Maak ook panoramafoto’s, deze kun je heel mooi gebruiken als achtergrond. Zorg dat een groot deel van de foto een rustig beeld heeft, waar je tekst of andere foto’s in kunt plaatsen in je album.
 8. Maak ook (close-up) foto’s van leuke vakantie-items, zoals het toegangsbewijs van een bezienswaardigheid, je vliegticket, een detail van een plattegrond van de stad die je bezocht hebt, een handje schelpen welke de kinderen gevonden hebben.
 9. Maak detailfoto’s
 10. Plaats je onderwerp niet in het midden van de foto, dat geeft een speelser effect
 11. Vergeet de cliché familiefoto niet
 12. Maak mooie portretfoto’s,
 13. Vermijd teveel “rommel” op de foto, zoom meer in op het onderwerp om afleidende objecten/ mensen te negeren.
 14. Fotografeer mooie objecten vanuit verschillende standpunten, dat levert vaak mooie plaatjes op
 15. fotografeer ook je eten een close-up van je glaasje wijn en je uitzicht vanaf het leuke terrasje
 16. Foto’s met tegenlicht worden verrassend vaak ook erg mooi, vooral bij zonsondergang
 17. Als je foto’s wilt maken van een bijzonder gebouw, begin dan met een totaal foto, zoom steeds verder in op de details, zo sleep je mensen mee in jouw verhaal
 18. Maak steeds een setje foto’s en selecteer aan het einde van de dag de mooiste, zo bespaar je ruimte op je kaartje voor de volgende dag.
 19. Weerspiegeling kan erg bijzondere en grappige foto’s opleveren, bijvoorbeeld in een ruit, een autospiegel of in het water (let wel op of je er zelf wel bedoeld op komt te staan met je camera)
 20. Kom je vaker op dezelfde plek, maak dan niet steeds dezelfde foto’s, en vergeet vooral ook niet te genieten van je gezelschap
 21. Maak een selectie van jouw vakantiefoto’s. Wissel af met de soort foto’s, landschap, detail, portret etc. Zo houd je het fotoboek interessant en uitdagend om door te bladeren.
 22. Sla je foto’s op in mappen en breng er structuur in aan, door de foto de naam van de dag te geven (als dit al niet het geval is) bijvoorbeeld 20160722_Spanje evt kun je er nog de activiteit bij vermelden bijvoorbeeld bij je stedentrip naar Barcelona:  20160722_Spanje_Barcelona_01. Dit is echter ook afhankelijk van de manier waarop je het album wilt maken. Door de naam te veranderen maak je het jezelf makkelijker met het maken van je album en hoef je niet eindeloos te zoeken naar de juiste foto op de juiste plaats. Je kunt evt. ook een apart mapje maken met achtergrondfoto’s.
 23. Pas als je selectie klaar is en je structuur hebt aangebracht in jouw foto’s begin je met het maken van je album.
 24. En als laatste tip! Geniet van je vakantie en zorg dat je na de vakantie nog heel lang na kunt genieten van jouw prachtige foto’s in jouw eigen album!

Fijne vakantie allemaal!