Alles wat je moet weten over website techniek in ‘vrouwentaal’
websitetechniek in vrouwentaal

Onbekende termen vliegen je om de oren…

In dit artikel leg ik de techniek achter een website uit in vrouwentaal, omdat we de techniek nou eenmaal beter begrijpen als we het met iets bekends vergelijken. Bijvoorbeeld met een kledingkast.

Als je een website hebt of wilt gaan bouwen, dan is het handig om iets te weten over de techniek achter een website. Website Techniek omvat alles wat nodig is om jouw website goed te laten functioneren. Denk hierbij aan de technische onderdelen zoals hosting en CMS, maar ook aan het design, de content en de vindbaarheid van jouw website. Het is dus een breed begrip, maar het is wel fijn om een beetje te begrijpen hoe het één met het ander in verbinding staat en waar het in grote lijnen voor dient.

1. websitetechniek- Hosting

Hosting = inloopkast

Hosting is dus als het ware de inloopkast van jouw website, de plek waar alles opgeslagen wordt. Je huurt een stukje opbergruimte, oftewel de server. Dit is vergelijkbaar met een inloopkast voor je kleding. Het is de plek waar al jouw spullen worden bewaard. Je betaald hier maandelijks/ jaarlijks een X bedrag voor (afhankelijk van de provider en het pakket dat je kiest)

websitetechniek- CMS

CMS = gesloten of open kastensysteem

Een CMS is te vergelijken met een kastensysteem, waarbij je kunt kiezen tussen een gesloten systeem of een open systeem.
Een gesloten systeem is te vergelijken met een vaste kast, waarin je niet veel vrijheid hebt om je spullen op te bergen. Je hebt op een vaste plek je planken en roedes die je alleen op deze manier kan gaan vullen.
Een open systeem is te vergelijken met een zelf-samen-te-stellen kast, waarbij je veel vrijheid hebt om je spullen op te bergen.

Bij een CMS heb je ook deze varianten. Wanneer je kiest voor een ‘open systeem’, zoals WordPress, heb je de mogelijkheid om je kastruimte op een eigen manier in te delen, bijvoorbeeld met tussenwanden, planken en roedes in je kasten.

Het CMS systeem zit inbegrepen bij de hosting die je gekozen hebt. Het is daarom belangrijk om eerst te bepalen welk systeem er bij jou past, zodat je weet welk pakket je moet kiezen bij je hostingprovider.

websitetechniek- CMS
websitetechniek - Thema

Thema/ Bouwer = inrichting van je kast

Om je kast helemaal naar wens in te richten, gebruik je een thema/bouwer naar keuze. Er zijn zowel betaalde als gratis versies beschikbaar. Bij zowel een gesloten systeem, als een open systeem heb je vaak gratis vaste thema-templates die je kunt vullen met eigen afbeeldingen en tekst. Ze hebben al een vaste plek waar je zelf weinig mee kunt ‘schuiven’. De meeste betaalde thema’s/ bouwers bieden een vrijere keuze maar zijn weer beperkt in de opmaak mogelijkheden, zoals het kiezen van lettertypes of de manier waarop je iets wilt ‘tentoonstellen’ (slider, galerij, knoppen etc.)
Betaalde thema’s zijn te verkrijgen in jaarlijkse en lifetime licenties. Afhankelijk van je keuze betaal je dus óf éénmalig óf jaarlijks een x bedrag.
Ikzelf werk erg graag met het open-systeem WordPress in combinatie met het betaalde thema Divi (éénmalige lifetime licentie), hierbij heb je alle vrijheid om de hele opmaak naar eigen wens vorm te geven.

websitetechniek- Plugins

Plugins = extra functies

Plugins zijn de functies die je kunt toevoegen aan je kastensysteem, zoals kleerhangers, mandjes, lades, enzovoort. Deze functies geven je meer gemak of opties bij het inrichten en gebruik van je kast. Plugins zijn bijvoorbeeld handig en vaak ook noodzakelijk voor beveiliging, privacy policy, vindbaarheid, webshop en koppelingen met externe programma’s zoals een online agenda of e-mailmarketing.

Bij een WordPress website heb je erg veel mogelijkheden om deze functies toe te voegen. Ook hier zijn veel varianten in betaalde, maar ook heel veel gratis plugins. Bij een gesloten systeem zijn bepaalde functies niet mogelijk of je betaalt extra om deze functie bij te kopen.

websitetechniek- Plugins
Marije Hondeveld

Wil jij zelf aan de slag met het (laten) bouwen van een website? Of wil je even sparren over welke keuzes het beste bij jouw wensen passen? Plan dan een gratis (30 min.) inspiratiegesprek met mij in

een goed begin van jouw website

Een goed begin van jouw website

Waar moet je allemaal aan denken VOORDAT je gaat starten met het (laten) bouwen van een website?
In dit praktische stappenplan ontdek je wat je allemaal nodig hebt en hoe je stap voor stap tot een goede inhoudelijke basis komt voor jouw website!
Kom direct in de DOE-stand met dit overzichtelijke stappenplan en checklist!